Tocanul de oaie de pe Transalpina, primul produs atestat tradițional din Gorj

5764

Mergem astăzi pe crestele munților, pe cea mai spectaculoasă și înaltă șosea din țară, Transalpina. Aici, de curând a fost atestat ca produs tradițional “tocanul de oaie”, după o rețetă străveche, pregătit de băcița Mărioara Babu, proprietara unei stâne de pe Transalpina.

De 40 de ani, băcița trăiește la munte și nu s-ar vedea să aibă o viață în altă parte. Ideea de a pregăti tocan de oaie a venit atunci când a văzut că turiștii sunt încântați să treacă pragul la stână, dornici de autentic și tradițional: “După ce drumul a fost asfaltat, lumea a început să intre la stână, să mănânce direct din ceaun. Așa mi-a venit ideea să fac un tocan, ce a avut succes din prima zi. Acum sunt poate mii de oameni care ajung la noi la stână într-un weekend”, a spus Mărioara Babu, băcița de la stâna din Rânca.

Nu mult a fost până ce băcița a depus actele la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, pentru a-și atesta produsul ca unul tradițional. Înregistrarea a început în 2017, pentru ca tocanul de oaie să fie recunoscut ca produs românesc. Rețeta veche, autentică, așa cum o făceau și ciobanii, o recomandă. Ne-a dezvăluit și nouă câteva secrete. “Grăsimea oii se toacă mărunt, mărunt, se pune înainte în ceaun, se pune carnea de oaie tocată, mai apoi o cană de apă cât să le cuprindă și carnea să devină fragedă. Un tocan bun se face din carne de oaie bătrână, întotdeauna. Dar pentru a nu se usca, se pune apă și se lasă să fiarbă în seul ei, până dispare toată apa. Sare se pune abia când e trei sferturi fiert și nu se amestecă, pentru ca tocanul să își ia singur câtă sare are nevoie. Secretul este să fiarbă la foc domol, nu să sară din ceaune”, a povestit băcița din Rânca.

Gustul și aroma lui atrag turiștii în număr foarte mare. Băcița a reușit acum două săptămâni să îl ateste ca produs tradițional și să îi fie recunoscută adevărata valoare. Reprezentanții ministerului Agriculturii i-au înmânat atestatul într-un cadru festiv, la sfârșitul lunii trecute. Mărioara Babu se mândrește că duce tradiția mai departe și că nume mari i-au trecut pragul la stână, printre ele și Simona Halep sau Ion Țiriac. Cu toții au gustat din preparatul de la munte și au promis să revină. Tocanul de oaie pregătit la Novaci este astfel primul înregistrat din Gorj!

Sursa foto: pagina personală Facebook Mărioara Babu