Trufandalele din solariile fermierului Emanuel Nicolae din localitatea Ișalnița au luat drumul piețelor din țară. Cea mai mare cantitate este vândută în piața Cibin din Sibiu

1367

E vremea culesului în solariile din comuna Ișalnița, județul Dolj. Sunt pline cu verdețuri, deși afară este destul de frig. Tânărul fermier Emanuel Nicolae speră să facă vânzare bună cu trufandalele. „Nu mă așteptam să am o producție atât de bună la ridichii. Avem 5 solarii, cu ceapă verde, usturoi, ridichii și spanac. Marfa este de calitate și se vinde în piata din Sibiu. Din păcate este foarte greu cu mâna de lucru. Nu prea avem cu cine să recoltam produsele. Mă ajută doar cei din familie. Mi-aș dori să accesez și fonduri, să extind productia de legume, dar îmi este teama că nu am cu cine să lucrez. Din păcate ișalnițenii nu prea mai produc legume, majoritatea tinerilor lucrează în oraș sau în străinatate. Eu muncesc pâmântul pentru că îmi place. Știți că și eu am fost plecat din țară, dar m-am întors. Am familie, doi copii și îmi place să muncesc gradina.”

Legumele sunt plantate toamna târziu și sunt acoperite cu un material special, pentru ca să fie păstrată temperatura, dar să pătrundă si lumina. Îngrășămintele folosite sunt naturale, gunoiul de grajd fiind cel mai important. Iar lunile Ianuarie-Februarie sunt cele in care producția de verdeața este în toi și abundența de verde cuprinde solarele familei Nicolae. Fie că le vând direct din solar, sau în piețe, familia Nicolae muncește foarte mult. Pentru că există cerință, legumele proaspete din Isalnița iau și drumul Sibiului unde sunt vândute foarte repede.