Andreas Friedmann,neamtul care a investit in agricultura din Dolj:“Gustul fructelor romanesti nu-l gasesti nicaieri in lume”!

        Andreas Friedmann este jumatate neamt, jumatate roman! Acum spune ca este de fapt jumatate oltean, pentru ca din 1995 s-a stabilit in Dolj, la Intorsura! A investit in agricultura , a ales Intorsura pentru ca in anii ‘95-‘99 era o localitate cu natalitate ridicata, foarte populata si s-a gandit ca nu va duce lipsa de forta de munca.

Agrifarm este societatea condusa de Friedmann alaturi de o echipa de profesionisti romani cu care se consulta in aproape toate proiectele! Ne-a primit in biroul din Intorsura, calm cu zambetul pe buze! L-am cunoscut prima data pe Andreas in 1995 cand am realizat un interviu despre proiectul fabricii de margarina “ Wiessana”! Cu bucurie isi aminteste ca a fost un produs de succes! Ne povesteste razand ca de fapt tot el a fost si “ tatal “ lui “ Bunica”(n.r. uleiul de floarea-soarelui) si al catch -up ului Tommy…! Un neamt caruia ii place sa traiasca printre olteni! Lucreaza pamantul romanesc, aproape 3700 de ha de peste 20 de ani! Are si o livada de 11 ha cu pomi fructiferi: piersici, ciresi, pruni, meri, visini! “Gustul si aroma fructelor romanesti n-o intalnesti nicaieri in lume”, ne-a declarat Andreas Friedmann! “Vreau sa fac o fabricuta, pentru a prelucra fructele! Lucrez pamantul cu localnicii. Ii scolim. Fac ucenicia in Agrifarm! Vreau sa dezvolt comunitatea, nu numai propria mea afacere”!

In afara de cultura mare de camp, Friedmann ne-a povestit ca a infiintat si o pepinera de salcie energetica in suprafata de 40 ha, a carei productie anuala de butasi este suficienta pentru cultivarea a 1000 de ha de salcie energetica! Privita ca sursa de energie alternativa regenerabila, producerea salciei energetice prezinta avantajul ca pe langa o putere calorica apreciabila este si nepoluanta! Friedmann crede ca a reusi in afaceri inseamna sa fii perseverent si sa-ti calculezi toti pasii! Pamantul din Oltenia este un pamant roditor! Dumnezeu a binecuvantat aceasta parte a Romaniei!