Au înflorit arahidele de la Dăbuleni

3649

În Sahara Olteniei, în sudul țării la Dăbuleni, cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe nisipuri se întrec să descopere noi soiuri care să ajute fermierii din zonă. Unul dintre acestea este cel de arahide, originar din America de Sud, dar care s-a adaptat foarte bine la Dăbuleni. În curând, o să fie un alt brand al locului ce va face mândrie orașului. 

Am dat o fugă la Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni, unde au înflorit arahidele. Pe solul sterp, între Craiova și Dunăre, plantele s-au adaptat foarte bine și dau semne că vor avea rod bun. ”Această plantă originară din America de Sud se simte excelent în această câmpie a soarelui, la Dăbuleni, iar acum la circa 30 zile de la răsărire este în plin înflorit. Florile de un galben plăcut, după polenizare se vor îndrepta spre sol pentru a forma păstăi cu boabele atât de mult apreciate de consumatori”, au spus reprezentanții Stațiunii de la Dăbuleni. 

Grație muncii cercetătorilor, planta va forma păstăi multe și boabe. După cum spun aceștia, trebuie să efectueze lucrarea de bilonat, adică să aducă pământ cât mai aproape de baza plantelor. Este o frumusețe să vezi florile cum se dezvoltă și vor da naștere la gustoasele arahide. Obiectivul specialiștilor de aici este să cerceteze și să testeze noi soiuri, pe care mai apoi agricultorii să le poată aclimatiza la ei. Reprezentanții de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Dăbuleni recomandă tuturor celor interesați soiurile: Dăbuleni și Viviana, soiuri bine adaptate condițiilor de climă și sol din sud-vestul Olteniei. 

Totodată, sunt deschiși  în a oferi sfaturi tehnice tuturor celor interesați pentru culturile de arahide. ” DĂBULENI este un soi de arahide cu tipul de creştere al plantei erect, număr de lăstari pe plantă 5,1, talia plantei: 30-40 cm, perioada de vegetaţie 130 zile, bob de culoare roz, conţinutul bobului în proteină 35,1%, masa a 1000 boabe 580 g, număr păstăi mature pe plantă 30-40, număr de boabe în păstaie 2-3, randament la decojire: 74%, potenţial de producţie ridicat, stabilitate bună a producţiei de boabe și realizează o producţie medie de păstăi  de 2560 kg/ha”, au menționat aceștia. Arahidele se seamănă în luna mai şi se culeg în septembrie. Aceste soiuri de alune se comportă foarte bine pe terenurile din zonă şi se pot obţine producţii foarte bune.

Sursa foto: Stațiunea de Cercetare Dăbuleni