Culturi distruse din cauza secetei din toamnă

Inginerii agricoli spun că sunt nevoiţi să întoarcă plantaţia de rapiţă şi să cultive floarea-soarelui. Iar la grâu mai poate fi salvată doar jumătate din producţie.

Am stat de vorbă cu doi ingineri de la Staţiunea de Cercetare Caracal, unde sunt plantate 200 de hectare cu rapiţă şi 1300 de hectare cu grâu.

Cât vezi cu ochii, rapiţa abia dacă se zăreşte. Nu a răsărit aproape deloc din cauza lipsei de umiditate şi nici nu sunt speranţe să se schimbe ceva. Aşa că inginerii agricoli vor replantata câmpul cu floarea soarelui. Doctor inginer Eugen Petrescu de la Staţiunea de Cercetare de la Caracal ne explică situaţia la rapiţă, o cultură profitabilă dacă ar fi răsărit. (clipul de patru minute)

De celaltă parte, la grâu jumătate din producţie nu mai poate fi salvată. Specialiştii dau vina pe seceta din toamnă, care a făcut ca grâul să nu se dezvolte. Anul trecut în timpul acesta, suprafeţele cultivate cu grâu erau o întindere de verde, pe când acum, rândurile cu păioase se văd firav. (clipul de un minut, inginer Eustaţiu Constantinescu).