Daniel Guguștea, cea mai bună alegere pentru Verbița

224

Candidatul PSD la alegerile din 9 iunie are experiența unui mandat de primar, cunoaște bine problemele comunității și va duce la bun sfârșit proiectele demarate.

Daniel Guguștea este candidatul PSD pentru funcția de primar al comunei Verbița și cea mai bună alegere pentru verbițeni. A dovedit în actualul mandat că este un bun gospodar, preocupat să răspundă necesităților comunității și să asigure dezvoltarea localității, iar proiectele începute trebuie continuate. Are experiența necesară și sprijinul autorităților județene, factori decisivi în dezvoltarea comunei Verbița.

Verbița este o comună mică, dar încărcată de istorie. În 2024 se împlinesc 637 de ani de la atestarea documentară a localității: la 27 iunie 1387, într-un document prin care domnitorul Mircea cel Bătrân dăruia satul moșiei Mănăstirii Tismana. Aflată de 51 km de Craiova, comuna Verbița, cu al său sat Verbicioara, este recunoscută prin dealurile sale împădurite și stejarii seculari. Aici ar fi locuit tracii, în urmă cu mii de ani. De altfel, câteva urme istorice de pe Valea Vîrbiței, descoperite prin săpăturile arheologice conduse de profesorul Constantin Nicolaescu Plopșor, arată că aici, cu aproape patru mii de ani înainte de Hristos, ar fi fost o cetate tracică. Scheletele de oameni, vasele de lut, piatra necioplită, cioplită, arată continuitatea verbițenilor pe aceste meleaguri. Iar cele câteva familii ale fostei Verbițe au păstrat și transmis din generație în generație obiceiuri și credințe ce-și au rădăcinile în timpuri de mult uitate. Urme din epoca bronzului au fost expuse la Muzeul Olteniei, ca făcând parte din „Cultura Verbicioara“. Tot aici se află și Tezaurul medieval de la Verbiţa, compus din 24 de piese din argint.

Verbița a făcut pași importanți spre dezvoltare

Tezaurul actual al comunei Verbița sunt oamenii, iar edilul Daniel Guguștea, candidatul PSD pentru funcția de primar la alegerile din 9 iunie, i-a pus pe primul loc. A și dovedit, de altfel, în actualul mandat că este un bun gospodar, aplecat spre nevoile comunității, dar și spre dezvoltare. Și asta dintr-un buget mic, pentru că și comuna este una mică, iar dezvoltarea nu poate veni decât prin atragerea de fonduri nerambursabile, fie că sunt europene sau guvernamentale. Cert este că proiectele începute trebuie continuate, iar Daniel Guguștea, care cunoaște bine problemele comunității, are experiența necesară și sprijinul autorităților județene, factori decisivi în dezvoltarea comunei Verbița.

În mandatul actual a pus accentul pe întreținerea bunurilor comunei și pe investiții care să schimbe fața localității. A investit în educație și în condițiile de învățământ. La Școala Gimnazială Verbița au fost efectuate reabilitări exterioare și montat un gard nou. De asemenea, primăria are în derulare un proiect de investiții în valoare de peste 1.000.000 de lei privind creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială Verbița și dotarea unității de învățământ cu mobilier și echipamente digitale. Tot pentru copiii din comună, la grădinița din satul Verbicioara a fost construită o fosă septică și un puț pentru apă curentă. La Școala Gimnazială Verbița a fost construit și un teren de sport cu gazon sintetic, o investiție de 240.000 de lei susținută din bugetul local. Totodată, a fost demarată și amenajarea unui loc de joacă la Verbița și urmează să fie construit un loc de joacă și în satul Verbicioara.

Apă și canalizare în satul Verbicioara

Dorința cea mai mare a primarului Daniel Guguștea este realizarea unui sistem de apă și canalizare în satul Verbicioara. „Cel mai important proiect pe care vreau să-l realizez este introducerea rețelei de apă și canalizare în satul Verbicioara, pentru care dorim să accesăm fonduri guvernamentale. Așa cum am mai spus, avem un buget mic, care nu ne permite decât să întreținem comuna, iar singura soluție pentru a ne dezvolta sunt fondurile europene și guvernamentale“, susține edilul Daniel Guguștea.

În viitorul mandat și-a propus să aducă asfaltul pe porțiunea de drum județean dintre Verbicioara și Călugărei și să demareze asfaltarea drumurilor din comună. Localitatea va beneficia și de un sistem de iluminat inteligent, dar și de un parc fotovoltaic pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică, pentru care primarul susține că a identificat deja terenul unde vor fi amplasate panourile solare. De asemenea, în Verbița va fi amenajată și o piață agroalimentară. Și pentru că localitatea este recunoscută pentru stejarii săi seculari, edilul Daniel Guguștea și-a propus să organizeze, anual, evenimentul „Sărbătoarea Stejarului“, după modelul sărbătorii bujorului de la Plenița. Așadar, pentru verbițeni Daniel Guguștea rămâne cea mai bună alegere.

CE AM REALIZAT

 • Suntem o comună mică, cu puțin peste o mie de locuitori conform ultimului recensământ, și de aceea trebuie să ne chibzuim. Bugetul local nu ne permite să realizăm investiții majore, așa că am pus accentul în principal pe întreținerea bunurilor comunei și pe investiții în obiectivele importante pentru orice comunitate mică, precum școala, drumurile și biserica. La Școala Gimnazială Verbița am realizat gardul împrejmuitor, am făcut reparațiile necesare la Căminul Cultural, dar și la troița din comună, pe care am și împrejmuit-o cu gard. De asemenea, reparăm și sistemul de colectare a apelor uzate din Verbița, lucrare fiind în curs de execuție. 
 • Pentru ca elevii din comună să beneficieze de condiții bune de desfășurare a orelor, am investit din bugetul local suma de 242.000 de lei pentru reabilitarea exterioară a Școlii Gimnaziale Verbița. Nu i-am uitat nici pe cei mai mici dintre verbițeni, iar la grădinița din satul Verbicioara am construit o fosă septică și am forat un puț pentru apă curentă. Din fonduri europene am reușit să achiziționăm un tractor (valoarea investiției a fost de 31.000 de lei), destinat Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
 • Totodată, mi-am îndreptat atenția și spre sport, iar pentru copiii din comună am realizat un teren de sport cu gazon sintetic la Școala Gimnazială Verbița, un loc unde tinerii pot face mișcare. Investiția din bugetul local s-a ridicat la 240.000 de lei. Și pentru că fără credință în Dumnezeu nu putem face nimic, mi-am îndreptat atenția și spre biserica. Aici am contribuit cu 30.000 de lei din bugetul local, dar au fost și donații de la cetățeni, pentru reabilitarea pereților exteriori ai Bisericii cu Hramul „Sfântul Nicolae“ din Verbița.

CE ÎMI PROPUN

 • Rețea de alimentare cu apă în satul Verbicioara
 • Introducerea sistemului de canalizare în satul Verbicioara
 • Asfaltarea porțiunii de drum județean dintre Verbicioara și Călugărei
 • Amenajarea unui loc de joacă în satul Verbicioara
 • Amenajare piață agroalimentară în Verbița
 • Organizarea evenimentului Sărbătoarea Stejarului
 • Proiect de investiții privind creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială Verbița și dotarea cu mobilier și echipamente digitale
 • Asfaltare drumuri de interes local
 • Iluminat public inteligent
 • Panouri fotovoltaice pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică

Comandat de PSD Dolj, executat de SC. CAFEAUA DE SAMBATA DIMINEATA SRL, CUI mandatar financiar 21240002.