Oltenia se numără printre regiunile cele mai bogate în varietatea de costume naționale

2259


Detaliile costumelor populare oltenești variază chiar de la o localitate la alta. In general, portul popular oltenesc se deosebește prin folosirea culorii negru si contrastarea acesteia cu motive decorative policromatice. De asemenea, mărgelele din sticla colorata sunt deseori intâlnite ca un accesoriu al costumului național. Pentru sudul Olteniei este specifică ipingeaua, ornată cu broderii pe guler.

Nimic nu poate descrie mai bine istoria si specificul unei culturi decat costumul național. Reprezentând una dintre cele mai bine înrădăcinate moșteniri lăsate de strămoși, portul tradițional românesc păstrează încă spiritul autentic si dragostea față de propria țară. Prin multitudinea de culori, croieli, cusături si simboluri, acesta spune fascinanta poveste a teritoriului si istoriei României de fiecare dată când este îmbrăcat.

Toate gândurile omului simplu de la sat, cu dorurile și dragostile lui, cu bine și rău, plămădite în vers de cântec… Glasul inimii lui l-au făcut mereu să-și exprime simțămintele cu ajutorul cântecului! „Cum ar fi viața omului fără cântec? Asemeni unei zile geroase de iarnă când se aude doar șuieratul vântului printre coline?! Dar viața noastră este izvorâtă din trăiri, din tot ce ne înconjoară… Să ne lăsăm purtați de cântec! El ne va purta prin multe locuri și timpuri… Chiar și dincolo de noi!”

Grupul folcloric Grecești-Cernătești, Dolj.
Coord. Liviu Olteanu
Foto, video: Casa Băniei
Muzeul Olteniei