Profit dulce din sucuri naturale

5077

În localitatea Vaideeni din Vâlcea se fac cele mai gustoase sucuri naturale de mere. O familie destoinică a reușit să pună pe picioare o afacere de succes și cu fonduri europene, a ridicat acum nouă ani  o fabrică de producere a sucurilor sută la sută naturale. Deși la început nu a fost ușor deloc, investiția de 300.000 de euro a  început să fie amortizată și fabrica să aibă profit.

 

Mirela și Dumitru Jianu sunt doi oameni muncitori, ce au simțit potențialul zonei, cu multe livezi de pomi fructiferi și s-au gândit că o afacere cu sucuri naturale ar putea să devină una profitabilă. Au accesat o finanțare cu fonduri europene în valoare de 300.000 de euro, jumătate nerambursabili și s-au apucat de treabă. După câțiva ani, a apărut și profitul, iar  afacerea de familie cu șase angajați este una de succes. “Am început afacerea  în 2010, am accesat  fonduri printr-un proiect european care s-a aprobat și așa am început să producem sucuri naturale. Ne-am gândit foarte mult și la specificul zonei, aici sunt multe mere nefructificate, așa că materia primă o puteam procura ușor. Fructele sunt achiziționate și din alte județe, asta depinde de productivitatea anului respectiv. Investiția a fost de 300.000 de euro, jumătate din bani nerambursabili, bani necesari pentru renovarea clădirii, dar și achiziția de utilaje. Astfel, oamenii au început să bea sucuri naturale și să aprecieze gustul autentic. Produsele noastre se găsesc în doua lanțuri de magazine din Vâlcea dar și in alte magazine din alte județe. Speram ca pe viitor sa ne extindem mai mult in țara, dar și in afara tari, deoarece capacitarea noastră de producție este destul de mare”, ne-a transmis Dumitru Jianu.

Familia a luat în calcul toate oportunitățile de afacere.  Astfel că cei din exterior, care vor să valorifice produsele, au varianta de a procesa fructele în fabrică. ”Suntem mândri că investiția s-a amortizat și că de acum încolo mergem pe profit. Toți din familie muncim în această fabrica. Sucul pe care îl producem este unul obținut doar din fructe proaspete, presate, sută la sută natural și ne bucurăm că putem oferi produse de calitate, iar entuziasmul nostru crește pe măsură ce produsele devin din ce in ce mai consumate”, a mai spus Dumitru Jianu.

Pentru asta e nevoie însă de multă muncă, de dimineața de la 7 și până seara târziu. Practic soții Jianu își petrec toată ziua în fabrică, dar se bucură că au reușit și că tot mai mulți oameni consumă sucuri naturale. Pe de altă parte, oficialitățile locale speră ca exemplul investitorilor să fie urmat și de alte persoane din zonă. Investiția este una importantă nu doar pentru familie, ci și pentru comunitate.

Sucurile naturale de la Vaideeni se produc în special din mere, dar sunt și combinații cu alte fructe și chiar legume. Oamenii din zonă au varianta de a vinde produse către fabrică, dar și de a le procesa și a duce acasă sucuri naturale. Ne bucurăm să cunoaștem exemple de oameni muncitori, care sfințesc locul!