Una dintre cele mai importante sărbători și mult îndrăgită este sărbătoarea nașterii Mântuitorului Isus Hristos sau „Crăciunul”

1369

Este o sărbătoare creștină ce se păstrează încă din antichitate iar biserica creștină o celebrează din sec. IV d. Hr. ”Crăciunul” este o sărbătoare populară îmbogățită de obiceiuri și de tradiții cu elemente religioase ce variază în funcție de regiune și de cultură, ce este sărbătorită atât de creștini cât și de necreștini.

În satele din Oltenia încă se mai păstrează și se perpetuează obiceiul tradițional, colindul cu ”Steaua”, ce are rol social și comunitar aducând oamenii laolaltă împărtășind bucuria la vestirea nașterii lui ” Isus Hristos”.

Steaua este un simbol al luminii, simbol divin al liniștii, al smereniei și al dreptății, al înțelepciunii și al dragostei, este simbolul Betleemului ce i-a călăuzit pe cei Trei Magi de la Răsărit spre locul Nașterii Domnului.

Cu o zi înainte, seara, în ajunul Crăciunului cete de copii (pițărăi), merg la colindat din casă în casă cu”Moș Ajunul” intonând un text sugestiv deschizând astfel un cumul de colinde și de practici vestind nașterea lui Isus Hristos.
Cetele de copii care merg la colindat cu ”Steaua” poartă cu ei o stea confecționată din lemn, ornamentată cu hârtie colorată, paie, beteală, și alte elemente decorative, însă, în centru nu lipsește o imagine cu Nașterea Domnului, o reproducere după bine-cunoscuta scenă a Nașterii Mântuitorului Isus Hristos, iluminată de lumânări sau de beculețe ce o fac să strălucească. Pițărăii prin colindul cu Steaua ne vestesc Nașterea Domnului și ne aduc urări de bucurie, sănătate și belșug.

Steaua răsărind vestește nașterea Mântuitorului, dar și un an nou. Strălucind ”Steaua”simbolizează lumina Domnului care născându-se aduce speranță și încredere luminând întunecimea. Lumina reprezintă victoria credinței asupra păgânismului reprezentat de întuneric.

Asociat tradiției sărbătorii Crăciunului este ”Bradul”.
Decorarea bradului se păstrează din sec. XV, originea acestuia fiind se pare din Europa de Nord. Bradul, ca formă este asociat cu stabilitatea și continuitatea reprezentând echilibrul. Mereu verde simbolizează vitalitatea sau sănătatea, pentru că nu moare și nu învie simbolizează viața veșnică.
Steaua așezată în vărf sau luminițele ce îl fac să strălucească simbolizează speranța.
Ornamentarea decorativă a bradului de ”Crăciun” este o acțiune ce implică familia, de aceea bradul este un simbol al unității familiei și nu numai, împărtășind bucuria.