Afacere cu aur mov a unui tânăr din Vâlcea

5356

Afacere cu aur mov a unui tânăr din Vâlcea

Aflăm povestea lui Răzvan Constantin, de 27 de ani din localitatea vâlceană Budeşti. Acum şapte ani a riscat şi a plantat lavandă. Nu ştia mare lucru despre cultură, dar a învăţat pe parcurs şi a devenit acum o afacere de familie, întinsă pe 15.000 de metri pătraţi. Din primul an, florile pot fi valorificate, aşa că acum a reuşit să fie o afacere înfloritoare atât pentru el, cât şi părinţii săi. A investit 10.000 de euro în teren şi utilaje şi acum culege roadele.

Câmpurile din Budeşti Vâlcea sunt o splendoare în lunile de vară, când explozia de mov le cuprinde. Un hectar şi jumătate este cultivat cu lavandă, tânărul alegând doar soiuri româneşti, ce îşi păstrează culoarea. Câmpurile violet seamănă cu regiunile însorite din Franţa, doar că lavanda este românească.

 

Când au plecat pe drumul lavandei, cultivatorii din Vâlcea nu s-au găsit că o să reuşească să aibă profit şi să renunţe la meseriile de până atunci. Acum îşi ocupă tot timpul cu cultura de lavandă, pe care o valorifică la târguri, fie sub formă de aranjamente sau săculeţi cu lavandă uscată, dar şi ulei de lavandă, pe care îl produc chiar ei. Mai mult, aceştia comercializează şi butaşi de lavandă celor care îşi doresc să înfiinţeze propriile culturi.

 

De aranjamente se ocupă în mare parte mama lui Răzvan, cu multă migală şi atenţie. Lavanda viu colorată, chiar şi când este uscată, atrage clienţii ca un magnet la târguri. Familia Constantin este nelipsită de la orice eveniment de acest gen din ţară.