Cartofii noi românești din Dăbuleni au luat drumul piețelor din țară

5720

În patria lubenițelor, Dăbuleni, au ieșit la vânzare cartofii noi din solariile fermierilor harnici. Chiar dacă mai sunt două luni până când celebrii pepeni roșii vor fi gata, oamenii de aici nu stau degeaba și au pus în spații protejate cartofi noi încă din luna ianuarie.

Am mers la fermierii din zonă, iar în solarii se lucra de zor, la recoltatul cartofilor mari și sănătoși care ajung și în piețele din București. Cu 7 lei pentru un kilogram la en-gros și 5 lei pentru un kilogram luat direct de acasă, cultivatorii se mândresc că îi așteaptă pe cumpărători cu marfă proaspătă și îi încurajează să consume produse românești.

În solarul familiei Tone Robert din Dabuleni, 1000 de metri pătrați sunt cultivați cu cartofi noi și se așteaptă o producție de peste 1500 de kilograme. Este multă muncă, iar condițiile nu sunt întotdeauna favorabile. Dacă la cartofii plantați în Ianuarie în solarii, vremea nu a adus stricăciuni, despre cei din câmp nu se poate spune același lucru. Gerul din ultima perioadă a afectat producția, în sensul că cei din câmp au pierdut lujerul principal, dar au răsărit din cei secundari. Cristina Stoicea are trei hectare cultivate în câmp și speră ca în luna mai, spre final, să iasă pe piață cu primii cartofi noi.