Familia Baronescu Marian si Fiorela au sfintit locul pe care l-au ales sa le fie RAI – comuna Perisor

7239

In comuna Perişor s-a scris povestea unei ferme in care munceste o familie demna de toata lauda si respectul: familia Baronescu Marian si Fiorela.

Când ajungi în localitate, toată lumea te indruma spre ei. Oamenii spun că soţii Baronescu au nu numai meritul de a fi creat această fermă, ci li se datorează şi faptul că i-au învăţat şi pe alţii să se dezvolte. „Avem un domn care a venit de ceva timp in Perisor, domnul Baronescu, specialist în legumicultură, care ne-a arătat că în comuna noastră se pot face producţii mari de legume. Noi eram obişnuiţi să privim satele învecinate cu producţie în legumicultură, iar el ne-a arătat că se pot produce legume şi la noi. Pe lângă el, au început şi alţii să producă, şi acesta e mare avantaj pentru localitate pentru că o comună bogată e formată din oameni bogaţi“ declara vecinul familei Baronescu.


La fermă ne întâmpină cu zambetul pe buze sotii Baronescu, care de la bun început ne spun că tot ce vedem aici se datorează stiintei de carte si muncii din zori pana-n noapte. „Sa stiti ca tot ce-am realizat am facut impreuna. Ne intelegem foarte bine.Suntem oameni directi,muncim mult,sotia mea lucreaza si se pricepe la fel ca si mine la toate culturile.Chiar m-a depasit „,ne spune razand si fericit Marian Baronescu .Fiorela Baronescu este o femeie apriga,puternica,sigura pe ea si foarte muncitoare.

„Pentru noi clientii sunt famila noastra.Ne cumoastem familiie,copiii,eu stiu fiecare familie -n parte ce produse-si doreste ,ce fel de rosii vrea doamna X,ce ardei vrea doamna Y. Livram pachete si in strainatate,de la conserve de toamna,dulceturi,gemuri si chiar gaini si curcani crescuti in ferma noastra,” ne declara sotia fermierului.

Pentru Marian Baronescu solariile cu legume, livezile, ferma de păsări şi de animale, totul a fost un vis pe care l-a transformat in realitate. Impreuna cu sotia au hotarat sa puna in practica tot ce -si doreau.

Fiorela l-a urmat la Perişor pentru că pământul şi apa de aici le-au dat speranţe. La început, nu le-a dat nimeni nici un credit, oamenii spuneau că nici buruienile nu cresc aici, cu atât mai puţin plantele. Timpul i-a contrazis pe cârcotaşi. Pământul a fost fertil, iar plantele s-au dezvoltat în voie, fără erbicide, fără substanţe chimice. Fiorela Baronescu ne însoţeşte în plimbarea prin fermă.

Deschide solariile şi spune că plantele beneficiază doar de îngrăşământ organic, achiziţionat din Italia, şi îngrăşământ de grajd, iar seminţele pentru legume sunt create de un institut din Turcia special pe gustul care le place clienţilor săi. Pentru că, în timp, a ajuns să producă legume adaptate cerinţelor pieţei „întrucât facem agricultură pe gustul oamenilor“.

„Acesta este raiul meu şi vreau să îl cunoască şi alţii“

De câţiva ani au început să producă şi roşii destinate persoanelor care suferă de diabet, tomate cu conţinut mare de licopen, care, spun producătorii, înlocuiesc necesarul de insulină pentru diabetici. Marian Baronescu spune că sămânţa pentru o plantă costă 1,5 lei, iar ca să obţină un profit care să îi amortizeze investiţia ar trebui să vândă roşiile cu 12 lei kilogramul. Le-a dat însă şi cu 5 lei pentru că întotdeauna a pus mai presus omul şi vrea să aibă acces cât mai multe persoane la produsele sănătoase. În timp, şi-au câştigat mulţi clienţi.

Oamenii vin la fermă şi îşi iau toate cele necesare, de la legume, fructe, păsări, până la murături, dulceaţă ori bulion. În reţeta succesului au existat doar câteva secrete. „În primul rând, ştiinţa de carte a domnului inginer, pământul, dar şi dragostea şi dorinţa de a le oferi oamenilor produse al căror gust este natural. Cea mai mare satisfacţie este când mă sună diferite persoane şi îmi spun că nu mai suferă de alergii după ce au început să consume produsele noastre, că se simt bine. Atunci simt cea mai mare mulţumire“, spune Fiorela Baronescu.
Nu a avut zile libere sau concedii. Şi-a petrecut timpul printre plante, le-a vegheat permanent, ca pe nişte copii, alături de soţul ei, iar fiecare an aducea o provocare pe care trebuia să o îndeplinească „pentru că tot ce ne-am pus în gând am reuşit“.

Următoarea provocare spune familia Baronescu este să construiască o pensiune, în care să îi primească pe toţi cei care vor să trăiască româneşte. Să culeagă mere si pere din livada, să rupă iarba, să facă murături, dulceaţă şi tot ce mai trebuie pe la fermă: „Acesta este raiul meu şi vreau să îl cunoască şi alţii, să ştie cât de mult trebuie să preţuiască pământul acesta care ne binecuvântează cu atâtea roade!“.

Acum in solarii recoltatul este in toi:ardei capia,gogosari,ardei de muraturi,castraveciori pentru conserve, rosii ardei gras, vinete, ardei iute dar si fructe: pere si mere cu o aroma senzationala. Marian Baronescu isi prezinta ferma cu mandrie si mare placere: „Priviti ce productivitate, uitati-va ce am aici, fabrica de muraturi”, ne spune fericit fermierul. Imi pare rau ca in tara noastra nu suntem sustinuti.Se ascunde totul sub pres. Cunosc fermierii care si -au defrisat culturile pentru ca si-n plante sunt virusuri. Nimeni nu spune nimic. Nu se investeste in specialisti. Eu am reusit pentru ca am invatat. Nu fac nimic la intamplare.

Ferma Baronescu este locul in care daca-au ajuns odata, cu siguranta vei reveni. Acesti oameni chiar au sfintit locul pe care l-au ales sa le devina RAI!