Județul Dolj va beneficia de două investiții care prevăd construirea și dotarea unor centre moderne de colectare a legumelor și a fructelor, fiecare dintre proiecte având o valoare de aproximativ 4 milioane de euro

1399


Urmează să fie implementat cu fonduri asigurate prin intermediul societății naționale Casa Română de Comerț Agroalimentar (CRCA) „Unirea“.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri cu exponenți ai administrației publice locale, desfășurate sâmbătă, în orașul Dăbuleni, la discuții participând ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, vicepreședintele Mihai Neațu și administratorul public al județului Dolj, Cosmin Durle.
„Împreună cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, am fost în orașul Dăbuleni, la o întâlnire cu primarii principalelor localități cu specific legumicol din județ, pentru a discuta despre proiectul centrului de colectare a legumelor și a fructelor care va fi construit aici.

Investiția, cu o valoare de aproape 4 milioane de euro, susținută din fonduri guvernamentale, va fi realizată pe o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați și va cuprinde 1.000 de metri pătrați de spații pentru depozitare, cu temperatură controlată, 4 linii de sortare și de ambalare, precum și un laborator performant pentru testarea calității produselor.

În plus, pentru a se încuraja continuitatea producției de legume pe tot parcursul anului, toate fondurile destinate Programului «Tânărul fermier» – o sumă care se ridică la aproximativ 170 de milioane de euro – vor fi direcționate exclusiv către legumicultori, iar producătorii vor putea beneficia de un sprijin financiar de până la 70.000 de euro, dar și de subvenție pentru fiecare kilogram de marfă adus la centrul de colectare.
Obiectivul investițional din Dăbuleni este unul dintre cele 15 astfel de proiecte care vor fi realizate la nivel național. În Dolj, un al doilea centru de colectare a legumelor și a fructelor va fi construit în comuna Desa, angajament care a fost asumat, până în prezent, de Consiliul Județean Dolj, dar care va fi preluat și realizat tot de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ulterior finalizării investițiilor, centrele de colectare vor fi predate în sistem de locație, pe un termen de 49 de ani, către cooperativele de producători. Fermierii care își vor aduce legumele și fructele la aceste structuri vor încasa contravaloarea acestora la livrare, fără a fi nevoiți să aștepte decontări de la alte entități din lanțul de desfacere a mărfii. În acest scop, CRCA „Unirea“ are prevăzută o linie de credit de 300 de milioane de euro, pentru asigurarea plăților.
CJ Dolj își asumase, în acest an, implementarea unui proiect vizând construirea unui centru de colectare în comuna Desa, situată într-unul dintre cele 4 mari bazine legumicole ale județului, care concentrează 8 localități, cu 75.000 de hectare cultivate cu legume și fructe. În acest sens, a fost aprobată de plenul Consiliului Județean preluarea de la administrația locală a unui teren cu suprafața de 20.000 de metri pătrați, necesar realizării investiției.
În 2022, județul Dolj s-a situat pe locul al cincilea la nivel național în ceea ce privește producția de legume, cu un total de aproape 130.000 de tone, și pe prima poziție la capitolul pepeni verzi și galbeni, cu aproximativ 36.000 de tone.