Oamenii din spatele „bijuteriilor verzi” ale orasului Craiova

4207

In aceasta dimineata l-am intalnit in parc pe Marinica Iordache, inginer-șef  -Spații Verzi..  Nu era la plimbare ci la munca. Este unul dintre cei care se ocupa de coordonarea activitatiilor de intretinere a spatiilor verzi din oras.

L-am rugat sa-si faca timp cateva minute si sa ne povesteasca cate ceva despre istoria parcului, dar si despre intretinerea lui.

„Cunosc fiecare fir de iarba din acest Parc. Prima data am venit in 1981 in acest sistem. Eu de fapt sunt inginer silvic. Imi place enorm sa ingrijesc parcurile si Gradina Botanica. Sunt ca si copiii mei!”

Biroul inginerului este tapetat cu hartile vechi si noi ale parcurilor si Gradinii Botanice. Ne povesteste cu lux de amanunte cate zeci, sute, mii de copaci si arbusti au fost plantati aici.

„Imi doresc sa fac mult mai mult dar nu avem voie decat cu aprobarea Ministerului Culturii. Parcul fiind declarat monument, nu avem voie sa taiem nici macar o creanga. Si de multe ori este mare nevoie. Unii sunt foarte imbatraniti si riscam sa cada peste vizitatori daca nu-i toaletam.”

In fiecare zi verifica ce se intampla in parc. Se urca pe trotineta, vorbeste la telefon cu inginerii si muncitorii si nu lasa sa-i scape absolut nimic. „Uitati aici avem copacii pusi de Redont-arhitecul peisagist al parcului, aici avem chiparosi de balta, lebada va scoate boboceii in cateva saptamani, aici mai am de cosit, voi pune gazon, astept sa creasca florile sa le plantam in oras”, ne povesteste inginerul Iordache cu mare placere. Lucreaza doar cu 33 de oameni cele 100 de ha de parc. Ne spune ca daca-ar avea mai multe echipe ar putea face mai multe. Este pasionat de ceea ce face si ne -a declarat ca nu s-ar vedea facand altceva. Inginerul povesteste cu mult patos despre parcurile Craiovei. Sunt plamanii verzi ai orasului. Suntem dependenti de ei!