Paine „spoita” cu rosii de gradina si coapta in testuri produse de George Dumitru un tanar de 28 de ani

3387

Il cheama George Dumitru, are 28 de ani, s-a născut în Roșiorii de Vede și s-a mutat în București cu ocazia urmării studiilor universitare și postuniversitare. A absolvit Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor, atât licența cât și master si a continuat doctoratul în cadrul aceleiași universități.

Ofera consultanță în domeniul fondurilor europene, acesta este jobul lui zilnic. Timpul liber îl împarte între familie și hobby-ul sau : producția de țesturi pentru făcut pâine și preparate pe vatră.


Pasiunea pentru aceste țesturi a început din anul 2012 și de atunci faci eforturi să păstreze acest produs viu mai ales pentru faptul ca este singurul si ultimul producător de astfel de cuptoare la nivel de țară.


Tanar care face parte dintr-o generație tehnologizată a ales să reînvie o îndeletnicire din trecut!

Totul a pornit în anul 2012, atunci când bunicii mele i se spărsese țestul și nu mai putea face altul. Împreună cu două vecine am produs câteva țesturi și pe câteva din ele le-am pus la vânzare pe site-uri de anunțuri. Atunci a fost momentul când am constatat că există cerere pentru aceste produse și am început să producem mai multe. De la an, la an, ne-am perfecționat.”

Astăzi, în 2020,la 8 ani de la momentul de start, situația e și mai interesanta: Ziua mi-o petrec la job intre orele 9-18 și seara incepand cu 19 pana la 21 o aloc pentru această activitate meșteșugărească.


E foarte interesant ca după o zi pe care o petreci printre documente, indicatori financiari și tot felul de proceduri să îți petreci 2 ore în natură, lângă verdeață, făcând ceva cu totul diferit: mesteșugul.”

Se poate trăi din această meserie?

Nu. Cu siguranță nu se poate trăi din asta. Pentru mine reprezintă doar un mic venit suplimentar, suficient cât să acopere efortul depus în producție. Dacă pentru agricultură există ajutoare financiare de la APIA, există program pentru tomate și multe altele, iată că pentru mesteșuguri nu există astfel de programe sau ajutoare. Acesta este un motiv pentru care multe dintre mesteșugurile din România s-au pierdut sau sunt la limita dispariției.

Motivul pentru care am făcut toate aceste eforturi de a păstra acest produs viu este faptul că oamenii ne încurajează mereu să continuăm.

Unde se produc țestele?

„Am început în anul 2012 în comuna Beuca, județul Teleorman, în curtea bunicilor mei. Odată cu sosirea mea în București îmi era tot mai greu să ajung la Beuca și să continui producția și am căutat o alternativă pe care am și găsit-o. De aceea, la momentul actual, producem țesturi în localitatea Buftea, județul Ilfov.”

Unde vindeți produsele?

Produsele le comercializăm în mare parte on-line prin intermediul site-ului nostru www.TesturiPaine.com și a paginii de facebook „Testuri pentru pâine pe vatră”. La târguri ajungem destul de rar deoarece ne focusăm tot timpul liber pe producția de țesturi.

Din ce zone sunt clientii?

Primim comenzi din toată țara și chiar din străinătate. Constant o cerere mai mare în zona județului Dolj și Olt, dar și din București-Ilfov. Clienții sunt, în general, femei și bărbați cu o vârstă de peste 40 de ani. Aceștia se împart în două categorii: o categorie de oameni care au crescut cu țestul în copilărie, știu să-l folosească și sunt nostalgici la gustul pâinii din copilărie și o a doua categorie, cei care întâlnesc pentru prima dată acest produs și îl achiziționează pentru a pregăti o mâncare bio foarte gustoasă.

Ai prevăzut acest succes atunci când te-ai apucat de facut țesturi?

Nu, nu am prevăzut acest succes de la început. Nici nu prea aveam cum având în vedere că totul a pornit de la publicarea unor anunțuri pe câteva site-uri. A fost un rezultat suprinzător care nu doar că ne-a motivat să continuăm, dar ne-a dat și puterea și convigerea că putem face asta din ce în ce mai bine și la un nivel mai mare.