Resfințirea bisericii – monument istoric ce poartă hramul Sfântului Mucenic Haralambie, din localitatea Cioroiu – Nou a fost astăzi revarsare de lumină şi har

1281

Sfințirea Bisericii este cea mai importantă și cea mai fastuoasă dintre toate aceste ierurgii, fiind și cea mai complicată, pentru ca se face de episcop cu sobor de preoți. Ceremonia ei are prototipul in Vechiul Testament, la sfințirea Cortului Marturiei și a templului lui Solomon.
În creștinism, ca locaș de închinare, Biserica este Casa lui Dumnezeu în sens de loc pentru rugaciune a obștei creștine.

Am convingerea că fiecare dintre noi, măcar o dată-n viață, am participat la sfințirea unei biserici. Dacă nu ați izbutit până acum, vă îndemn să nu pregetați a gusta din bucuria și emoțiile inegalabile ale unei asemenea slujbe, de o rară frumusețe. După Dumnezeiasca Liturghie, cred că această sfântă oficiere este cea mai impresionantă şi mai plină de semnificaţii, agonisind clipe cereşti în sufletele participanţilor. O astfel de trăire intensă am simțit astăzi participând la slujba de resfinţire a bisericii Sfântul Mucenic Haralambie din Cioroiu- Nou, devenită neîncâpătoare pentru toți cei care au participat la această ceremonie de resfințire. Biserica din Parohia Cioroiu- Nou a fost ridicată în anul 1841, fiind declarată monument istoric. Din anul 2021, parohul acesteia este Pr. Valentin Ilie. Acela a fost momentul când biserica din micuța comunitate a început să fie scoasă la” lumină”. Tânărul preot nu a precupețit nicio clipă și a început să- i redea bisericii frumusețea de altă dată. Ajutat de oamenii din sat, prieteni și autorități locale, preotul Valentin Ilie a demonstrat că atunci când vrei să sfințești locul o poți face.

Sfinţirea bisericii nu este doar evenimentul preoţilor, ci şi al lor, al tuturor celor ce iubesc frumuseţea Casei lui Dumnezeu. Flori, multe flori, aşezate cu dragoste, sporeau atmosfera de sărbătoare.

În concluzie, sfinţirea sau resfinţirea unei biserici constituie una din cele mai impresionante şi mai emoţionate rânduieli bisericeşti, ce aduce peste zidurile cele noi ori înnoite, dar şi peste credincioşi, harul sfânt şi sfinţitor, făcându-ne părtaşi unei negrăite bucurii duhovniceşti.

O zi superbă de toamnă, cândtoată lumea așteaptă cu sufletul la gură sfințirea unui lăcaș de cult ortodox, un moment extrem de important. Este unica ocazie pentru femei să treacă prin Sfântul Altar, să-și ia acasă târnoseală și pentru toți credincioșii să-și vadă dorințele împlinite.

Astăzi cerul a fost le pământ în localitatea Cioroiu- Nou!