Țuica de Cireșu, brand renumit peste hotare

2860

Mergem astăzi într-o comună cu nume parcă predestinat, Cireșu, patria cireșilor aromați ce dau naștere la o licoare renumită, țuica de cireșe. În nordul județului Mehedinți, descoperim o zonă idilică, înțesată de cireși ce au dat acum în floare. O minunăție de arome și forme și care se valorifică de localnici: țuica de cireșe este brandul locului, produs atestat tradițional, de renumele său auzind chiar și străinii. 

În Cireșu, aproape că nu mai există gospodărie care să nu aibă un cireș în curte și să dea roade. După o rețetă veche de secole, cea mai aromată țuică de cireșe se face cu pricepere și muncă la cazan.  Fiecare gospodar se mândrește cu licoarea aromată, pe care o prepară așa cum au învățat din străbuni. Rețeta e aceeași ca în toate gospodariile, dar priceperea și secretul stă în fierbere și pregătire. Cele mai frumoase fructe se culeg cu atenție, să fie și coapte, apoi se pun în putină și se lasă la fermentat 8 zile. După ce trece acest timp, se ia cu găleata din putină și se pune în cazan, la fiert. Secretul stă însă în puterea țuicii. Doar cea tare este păstrată, adică cea de 40 de grade. Gospodarii o recunosc după culoare, cea mai tare este cea incoloră, care sigur îți cutremură trupul. 

În comuna Cireșu aproape că nu există gospodărie fără măcar un cireș în curte. Sunt peste 30 de hectare de livezi, iar acum e anotimpul când toți cireșii înfloresc și este o întindere de alb. În lunile iunie-iulie, se face celebra țuică de Cireșu.

De renumele ei au auzit și străinii, țuica a ajuns până în Italia sau Germania. Autoritățile locale vor să valorice produsul și fac demersuri să înregistreze țuica de Cireșu la OSIM. Până atunci, în patria cireșilor se organizează în fiecare an concursul pentru cea mai aromată și tare țuică de cireșe !