Zaibărul de Băilești, mai puțin în acest an

3506

Vinul făcut celebru de Amza Pellea este în pericol în acest an. Din cauza secetei și a graurilor, soiul de viță Seibel a avut de suferit, asfel că producția de vin va fi la jumătate față de anul trecut.

Am mers în Băilești și am vorbit cu producătorii despre cum este afectată vița de vie, dar și ce mai poate fi făcut. Se estimează o producție cu 50 la sută mai mică, astfel că prețul la un litru de zaibăr va fi mai mare. Viticultorii din zonă se pregătesc de cules și spun că dacă în alți ani făceau și 500 de litri de vin, acum dacă mai scot 200 de litri. Zaibărul este un soi de viță de vie cu bob mic, negru și buștean rezistent. În zona Băileștiului se cultivă de peste 100 de ani, este o tradiție ca aproape în fiecare gospodărie să fie măcar o viță de zaibăr.

Viticultorii din Băilești însă sunt tot mai puțini, de la an la an, iar mare parte din vii sunt părăsite. Din cele aproximativ 600 de hectare cultivate cu vii, peste 60 la sută sunt lăsate la voia întâmplării.  Iar dintre acestea, cu zaibăr mai sunt aproape 40 de hectare. “Zaibărul de Băileşti este în pericol acest an, soiul de viţă de vie din care se obţine vinul lui Amza Pellea este compromis de grauri şi de secetă. Dacă în alți ani aveam două tone de struguri la hectar, acum nu știu dacă mai scot câțiva saci”, ne-a spus Laurențiu Chirea, viticultor de zeci de ani.

Zaibărul de Băileşti este marcă înregistrată la OSIM din anul 2009 și nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costă între 7 şi 8 lei, iar prețul lui va crește după recolta din această toamnă.

Sursa foto: blog Zaibăr de Băilești