A înflorit Laleaua Galbenă de Cazane, numită și Laleaua Bănățeană

2112

Laleaua Galbenă este specie endemică unică în lume care crește într-un singur loc: Clisura Dunării. Floarea e cunoscută ca „Regina cu coroană galbenă”, de pe abruptul stâncos al Cazanelor Dunării. În această perioadă, frumusețea galbenă a înflorit și poate fi admirată pe clisură.

Laleaua a fost studiată și menționată documentar pentru prima oară în anul 1882 de către botanistul ungur Vincze von Borbás⁠(en), cel care i-a dat numele științific de „Tulipa hungarica”, în Foaia Asociațiunii Transilvania, ziar ce apărea la vremea respectivă la Sibiu, avându-l ca redactor pe George Barițiu, și mai târziu, în literatura de specialitate în anul 1994. Laleaua galbenă de Cazane este o specie protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate și se află pe lista roșie a IUCN.

Sunt și legende care amintesc de laleaua galbenă. Una dintre ele spune că o fată din zonă s-a indrăgostit de un cioban care-și păștea oile sus, pe platoul Ciucarul Mare. Părinții n-au fost de acord cu relația lor. Ea venind pe ascuns să se întâlnească cu el pe platou, din neatenție a alunecat și a căzut în Dunăre. Fiind îmbrăcată în galben, unde se rostogolea și se rupeau bucăți din straiele ei, creștea câte o floare… o lalea galbenă. De acolo este laleaua pe toate terasele, ca și când au ajuns până jos, în Dunăre, mai spune legenda.

Sursa foto: La Blouse Roumaine