Agricultură după modelul grecesc

3211

După 13 ani de muncă în agricultura din Grecia, o familie din Vâlcea s-a întors acasă şi a început o afacere de succes, după modelul învăţat la greci. Soţii Bălan din comuna Livezi au înfiinţat una dintre cele mai moderne micro-ferme din sud-vestul Vâlcii, cu multă seriozitate şi putere de muncă. De la ferma din Livezi se aprovizionează toţi cei din Valea Olteţului, iar roşiile crescute aici au gust, la fel ca pe vremea bunicii.

Secretele le-au deprins de la greci, căci soţii Bălan au muncit 13 ani în însorita Grecie, unde roşiile mari şi coapte erau îngrijite meticulos, în solarii mari şi spaţioase. Acum cinci ani, familia şi-a luat inima în dinţi şi a renunţat să mai muncească pentru alţii. Au venit acasă, în localitatea natală şi au investit banii agonisiţi, aproape 80.000 de euro. Micro-ferma familiei Bălan are 50 de ari şi solarii întinse pe o suprafaţă de aproape 20 de ari.  Iar in câmp, un hectar cultivat cu legume.

Regula de bază în familie este disciplina şi atenţia acordată fiecărei munci. De la recoltare, sortare şi pregătire, toate legumele sunt pregătite cu sârguinţă pentru vânzare. I-am găsit acum pe legumicultori în câmpul muncii, când răsadurile de roşii prind viaţă în solarii şi peste o lună-două, se vor transforma în roşii mari şi gustoase. 

Zona este una renumită pentru legumicultură, așa că fermierului nu i-a fost greu să păstrundă pe piață. Produsele sale sunt vândute în supermarketuri, pieţe, magazine, dar şi localnicilor din comunele aflate pe Valea Olteţului.